HistoriaStimppa eli Stimulus on monipuolinen ja aktiivinen ainejärjestö, joka tarjoaa jäsenilleen runsaasti tukea ja tekemistä. Olemme julistautuneet syrjinnän vastaiseksi ainejärjestöksi. Lisäksi huolehdimme ympäristöstä, ja voitimmekin JYYn ympäristökilpailun vuonna 2011.


Stimulus juhlii vanhentumistaan säännöllisin väliajoin vuosijuhlilla. Stimulus ry "syntyi" vuonna 1962.


Vuonna 1962 Jyväskylässä ei ollut monitieteellistä yliopistoa, vaan kasvatusopillinen korkeakoulu. Koska aloja oli vähän, ei ainejärjestöillekään ollut juuri kysyntää. Stimulus onkin yksi Jyväskylän ensimmäisistä ainejärjestöistä. Oman ainejärjestön perustamista ehdotti Isto Ruoppila. Ruoppila ihmetteli, ettei Jyväskylässä ollut psykologian opiskelijoille vielä omaa järjestöä. Hän puhui asiasta myös vanhemmille opiskelijoille, joita tapasi opetuksen yhteydessä. Uuden järjestön nimestä järjestettiin kilpailu. Nimiehdotuksia sai jättää nimettömänä kirjekuorissa. Ehdotus nimeltä "Stimulus" voitti kilpailun. Opiskelijat ovat pyörittäneet Stimulusta alusta asti.


Stimuluksen toiminta on jo alusta alkaen keskittynyt opiskelijoiden virkistystoimintaan. Lisäksi on pyritty ajamaan sekä opiskelujen että tulevan ammatin etuja. Stimulus on järjestänyt opintoneuvontailtoja, joissa on ollut aina alan asiantuntija luennoimassa. Yhteistyö muihin ainejärjestöihin on ollut hyvin aktiivista ja matkoja on tehty ympäri Suomea ja Eurooppaa, kuten nykypäivinäkin.


Joitain muutoksiakin ainejärjestön toiminnassa on luonnollisesti ajan kuluessa tapahtunut. Ehkä silmiinpistävin ero pöytäkirjoissa on yhteiset viikoittaiset hartaushetket, joita nykyään ei enää järjestetä. Stimuluksen jäsenkunta on myös eriytynyt organisaatiomuutosten yhteydessä. Alunperinhän Stimulus on ollut kasvatustieteellisen tiedekunnan kerho ja siihen on kuuluneet vuoden 1966 pestioppaan mukaan myös tulevat filosofit, sosiologit, erityispedagogit, kasvatustieteilijät, teoreetikot, empiirikot, psykoanalyytikot, behavioristit, kliinikot, rauhantutkijat, ammattitestaajat sekä mielenterveyskuuntelijat.


Vanhoja pöytäkirjoja tarkastellessa saa tietoonsa sen virallisen asian, joka niihin on kirjoitettu. Kaikista mukavinta, sitä pöytäkirjan ulkopuolella tapahtuvaa turinointia ja toimintaa ei voida, eikä varmasti ole tarkoituskaan viestittää meille uusille sukupolville. Joitain perinteisiä pippaloita, kuten pikkujoulut sekä vanhoja juomalauluja on kulkenut Stimuluksen historiassa alkuvuosista lähtien.


Uutta ja uljastakin on Stimuluksen toimintaan tarttunut ajan myötä. Kuitenkin vanhoja pöytäkirjoja lukiessa törmäsi paljon tuttuunkin asiaan. Ei ole enää yhdistyksen isäntiä ja emäntiä vaan on hallituksen jäseniä, mutta heillä on samoja toimia ja vastuualueita kuin aikoinaan näillä nimikkeillä toimineilla. Yhteiskunnallisten muutosten mukana Stimuluskin on joutunut suuntaamaan käsittelemiään asioita ajankohtaisuuksien mukaan. Toiminta on aaltoillut täällä Aallon luomalla Kampuksella ja hieman myöhemmin Mattilanniemessä. Opiskelijamaailma ja koko maan kulttuurilliset ja poliittiset tuulet ovat tarttuneet myös Stimuluksen elämään.


70-luku on ollut poliittisen aktivoitumisen, rauhan ja solidaarisuuskysymysten esille nousua. Silloin myös kuumana puheenaiheena olleet mielenterveystyön ongelmat otettiin käsittelyyn, niin mielisairaaloiden potilaiden asema kuin ehkäisevän mielenterveystyön haasteet.


Silloin ei vielä tarvinnut taistella harjoittelun palkkakysymyksien kanssa, sillä vasta 80-luvulla saavutettiin harjoittelijoiden asema työehtolain piirissä. Tätä ennen harjoittelijalla ei ollut minkäänlaisia oikeuksia työpaikallaan. Niin vain asiat menevät eteenpäin ja vanhojen aktiivien ahkeran työn tuloksena voimme nyt taistella jo oikeuksistamme saada rahaa tehdystä työstä.


90-luvun taitteessa harjoittelujaksosta saatiin palkallinen. Kevään 1991 ekskursiolla samettivallankumouksen jälkeiseen Prahaan tarttui eräästä katuvalon tolpasta mukaan paikallisen taiteilija Pavel Brazdan näyttelyn mainosjuliste, jossa Nosewalk-niminen keltainen hahmo marssii kohti linnaa. Tästä hahmosta kehittyi Stimuluksen logo, Stimppaukko.


Historiallisen katsauksen voi lopettaa mainiosti 1982 julkaistusta lehdestä Stimuluksen toiminnasta kerrotusta jutusta lainattuun stimuluslaisten ylistysrunoon:


Suloisessa koulussamme
Oisko joukkoo armaampaa
Kuin on kaunis Stimuluksemme
Meidän laaja jengimme
Lauluna sen äänet pauhaa,
Roistomieletkin jo kavahtaa;
ärsykkeisii aivokuorii seniilitkin kadehtii.
(Sävel Karjalaisten laulu, säveltänyt P.J. Hannikainen.)