Stimppalaisen opas


Jokaisen stimppalaisen on hyvä tietää muutamia perusasioita stimppalaisena olemisesta selviytyäkseen stimppaviidakosta enemmän tai vähemmän ruhjeitta.



Jos kohtaat häirintää


JYYn häirintäyhdyshenkilöt

Tukevat ja auttavat opiskelijoita tilanteissa, joissa he ovat kohdanneet sukupuolista häirintää, ahdistelua tai muuta epäasiallista kohtelua, kuten kiusaamista tai syrjintää. Keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä toimenpiteisiin ryhdytä ilman asianomaisen suostumusta.
Lisätietoja JYY:n nettisivuilta
  • Anna Jäntti (hairinta.nainen@jyy.fi)
  • Joachim Kratochvil (hairinta.mies@jyy.fi)
  • Yleinen (hairinta@jyy.fi) huom. tähän sähköpostiin lähetetyt viestit välitetään JYYn molemmille häirintäyhdyshenkilöille.


  • Matka-avustukset


    Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen nykyinen matka-avustuskanta on se, että he korvaavat yhden opiskelijan Efpsa-kongressimatkan suuruisen summan per vuosi. Stimulukselle voi lähettää hakemuksia, joiden perusteella laitokselta tuleva korvaussumma jaetaan tasan hakijoiden kesken. Muihin kongressimatkoihin kannattaa hakea avustusta alla mainituista kohteista.


    Lähetä matka-avustushakemuksesi osoitteeseen pj@stimulus.fi. Mukana tulee olla erittely kuluista kuitteineen ja selvitys muista haetuista tuista.


    Muut matka-avustustahot:

    Keski-Suomen psykologiyhdistys eli KEPSY ry:n jäsenet voivat hakea joka toinen vuosi matkaraha-avustusta. Tämä edellyttää pienen raportin kirjoittamista reissusta. Hakemukset voi lähettää Kepsyn talousvastaavalle, jonka yhteystiedot löytyvät täältä


    Psykologien yhteistyöjärjestö PYRYn matka-avustuksia voi hakea kerran vuodessa. Haku on aiempina vuosina alkanut joulukuun alussa ja päättynyt helmikuun lopussa. Tarkempaa tietoa löytyy googlettamalla Pyry ja matka-avustukset.


    Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto eli SPOL ry myöntää matka-avustuksia tiettyihin matkoihin liittyen, jotka ovat sidoksissa EFPSA:aan, kuten EFPSA Congress, European Summer School ja Train the Trainers Summer School. SPOL ry tukee myös NPS-konferenssiin osallistujia.



    Nykyisille ja tuleville opiskelijoille hyödyllisiä linkkejä:


    Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta
    Opintotuen hakeminen netissä
    Psykologian laitos: Opiskelu

    Tietohallintokeskuksen ohjeet uusille opiskelijoille
    European Federation of Psychology Students' Associations

    Psykologian Englanti-Suomi-sanasto
    ProQuest
    Scholarpedia

    Muita mielenkiintoisia linkkejä:


    Science Daily - Psychology News
    Psykologifabriken
    PsychCentral

    Mikäli haluat ehdottaa jotain stimppalaisille hyödyllistä linkkiä, lähetä se tiedotusvastaavalle osoitteeseen tiedotus@stimulus.fi



    Sitsit


    Mitkä ovat sitsit?


    Sitsit ovat perinteinen akateeminen pöytäjuhla ja vanha pohjoismaalainen perinne, jossa syödään ja juodaan sekä ylistetään elämän iloja laulamalla. Illanvietto koostuu hyvän ruoan ja alkoholin nautiskelun lisäksi railakkaiden yhteislaulujen laulamisesta. Sitseille on aina omat sitsikohtaiset käyttäytymissääntönsä, mutta tietyt säännöt pätevät aina ja joihin jokaisen juhlijan on hyvä tutustua sääntöihin jo etukäteen sitsien sujuvuuden takaamiseksi. Sitseillä on yksi tai useampia toastmasteri eli toasti, joka toimii esilaulajana, ohjaaa tilaisuuden kulkua sekä määrää sopivat rangaistukset sääntöjen rikkojille. Lähde vaan rohkeasti sitsaamaan säännöistä huolimatta! Rangaistukset ovat ennen kaikkea hauskoja, eikä ketään pyritä suinkaan nöyryyttämään julkisesti. Sitseillä voit kokea aidon akateemisen hengen, jota et varmasti löydä mistään muualta. Alla voit tutustua sitsisääntöihin tarkemmin. Huomaa kuitenkin, että sitsikäytännöt ovat jossain määrin ainejärjestöistä riippuvaisia, eikä sitsikulttuurien yhteentörmäyksiltä voi ahkera sitsaaja välttyä!


    Sitsilauluja pääset treenaamaan etukäteen sitsilauluvihkosta. Sanat löydät myös StimppaBotin avulla komennolla /biisi. Mukana on myös kaksi Stimuluksen ikiomaa laulua: 35. Oodi Lea Pulkkiselle ja 42. Avohoitopotilaan kevätretki!





    Sitsien säännöt


    1. Sitseillä on useimmiten teema, jota osallistujien tulee kunnioittaa pukeutumalla sen mukaisesti parhaansa mukaan.

    2. Sitseiltä ei saa myöhästyä.

    3. Pöytään istutaan vasta, kun toastmasterit antavat siihen luvan.

    4. Sitseillä toastmasterin sana on laki. Toastmasterit määräävät konferenssitaukojen keston ja ajankohdan ja antavat luvan pöydästä nousemiseen.

    5. Toastmasterin soittaessa sitsikelloa kaikki hiljenevät kuuntelemaan toastmastereita, eikä toastmastereiden puhuessa saa syödä.

    6. Sitseillä hyvät käytöstavat ovat tärkeitä.

    7. Sitseillä miehet käyttäytyvät herrasmiesmäisesti ennen kaikkea pöytäaveciaan kohtaan. Mies löytää pöytäavecinsa oikealta puoleltaan.

    8. Skoolaus sujuu perinteisen järjestyksen mukaan: Miehet skoolaavat ensin oikealle, sitten vasemmalle ja viimeiseksi eteen. Naiset skoolaavat vastaavasti ensin vasemmalle, sitten oikealle ja viimeiseksi eteen. Laseja ei kilistetä. Ensimmäinen snapsi juodaan loppuun asti.

    9. Haastettaessa noustaan ja vastataan laululla: Jos sitseillä kajahtaa haaste, joka koskee sinua (esim.''Vi vill ha Stimulus på bordet, vi vill ha Stimulus på bordet''), oikea tapa vastata on nousta seisomaan tuolille ja esittää laulu.

    10. Sitseillä suosionosoituksia ei anneta käsiä yhteen taputtamalla. Suosionosoituksia voi antaa hakkaamalla kämmeniä pöytään kohtuullisella voimakkuudella.

    11. Sääntöjen rikkomisesta seuraa ankaria rangaistuksia.



    Mistä voin ostaa haalarimerkkejä?


    Haalarimerkeistä on vastuussa stimpan haalarivastaava. Merkkejä voit tilata niiden tilauslomakkeen kautta Stimpan nettisivuilta.
    Silloin tällöin järjestetään myös haalarinmerkkimyyntitapahtumia, joista tiedotetaan sähköpostilistoilla ja Instagramissa.



    Juhlanauhaohjesäännöt


    Stimulus ry:llä on juhlanauha, jota käytetään ylioppilaskuntanauhan tavoin akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Katso nauhaa koskevat ohjesäännöt täältä.



    Esityslistakohdan ja nettipäätöksen ehdottaminen


    Jokaisella Stimuluksen jäsenellä on mahdollisuus hallituksen ja yhdistyksen kokouksissa ehdottaa esityslistalle käsiteltävää kohtaa. Jos kyseessä on esimerkiksi budjetointipäätös, tulee ehdotuksen yhteydessä kertoa perustelut budjetin tarpeellisuudelle, sen suuruus ja erittely, josta käy ilmi, mistä summa koostuu sekä tieto siitä, palautuuko summasta jotakin Stimulukselle. Mallia tähän löydät kokousten pöytäkirjoista.


    Jos kuitenkin ehdotusta koskeva asia tulisi käsitellä ennen seuraavaa kokousta, on jäsenistön myös mahdollista lähettää hallitukselle nettipäätösehdotus. On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikki päätöksenteko tehdään lähtökohtaisesti kokouksissa eli nettipäätöstä ei tehdä ellei sen tekeminen aikataulullisesti ole aivan välttämätöntä.


    Tällaisessa tilanteessa nettipäätöksen vaativan ehdotuksen voi toimittaa osoitteeseen pj(at)stimulus.fi. Nettipäätösehdotusta koskee samat ohjeet kuin kokouksessa esille tuotavaa ehdotusta, mutta sillä erolla, että nettipäätösehdotuksen täytyy olla aikataulullisesti kiireellinen ja sisällöltään tärkeä. Ehdotuksen yhteydessä tulee toimittaa kirjalliset perustelut päätökselle.


    Tarkempia ohjeita niin kokouksessa esitettävää (budjetointi)ehdotusta kuin nettipäätösehdotusta varten saat kysymällä puheenjohtajalta esimerkiksi sähköpostitse [pj(at)stimulus.fi].