Stimppalaisen opas


Jokaisen stimppalaisen on hyvä tietää muutamia perusasioita stimppalaisena olemisesta selviytyäkseen stimppaviidakosta enemmän tai vähemmän ruhjeitta.Matka-avustukset


Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen nykyinen matka-avustuskanta on se, että he korvaavat yhden opiskelijan Efpsa-kongressimatkan suuruisen summan per vuosi. Stimulukselle voi lähettää hakemuksia, joiden perusteella laitokselta tuleva korvaussumma jaetaan tasan hakijoiden kesken. Muihin kongressimatkoihin kannattaa hakea avustusta alla mainituista kohteista.


Lähetä matka-avustushakemuksesi osoitteeseen pj@stimulus.fi. Mukana tulee olla erittely kuluista kuitteineen ja selvitys muista haetuista tuista.


Muut matka-avustustahot:

Keski-Suomen psykologiyhdistys eli KEPSY ry:n jäsenet voivat hakea joka toinen vuosi matkaraha-avustusta. Tämä edellyttää pienen raportin kirjoittamista reissusta. Hakemukset voi lähettää Kepsyn talousvastaavalle, jonka yhteystiedot löytyvät täältä


Psykologien yhteistyöjärjestö PYRYn matka-avustuksia voi hakea kerran vuodessa. Haku on aiempina vuosina alkanut joulukuun alussa ja päättynyt helmikuun lopussa. Tarkempaa tietoa löytyy googlettamalla Pyry ja matka-avustukset.


Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto eli SPOL ry myöntää matka-avustuksia tiettyihin matkoihin liittyen, jotka ovat sidoksissa EFPSA:aan, kuten EFPSA Congress, European Summer School ja Train the Trainers Summer School. SPOL ry tukee myös NPS-konferenssiin osallistujia.Nykyisille ja tuleville opiskelijoille hyödyllisiä linkkejä:


Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta
Opintotuen hakeminen netissä
Psykologian laitos: Opiskelu

Tietohallintokeskuksen ohjeet uusille opiskelijoille
European Federation of Psychology Students' Associations

Psykologian Englanti-Suomi-sanasto
ProQuest
Scholarpedia

Muita mielenkiintoisia linkkejä:


Science Daily - Psychology News
Psykologifabriken
PsychCentral

Mikäli haluat ehdottaa jotain stimppalaisille hyödyllistä linkkiä, lähetä se tiedotusvastaavalle osoitteeseen tiedotus@stimulus.fiSitsit


Mitkä ovat sitsit?


Sitsit ovat perinteinen akateeminen pöytäjuhla ja vanha pohjoismaalainen perinne, jossa syödään ja juodaan sekä ylistetään elämän iloja laulamalla. Illanvietto koostuu hyvän ruoan ja alkoholin nautiskelun lisäksi railakkaiden yhteislaulujen laulamisesta. Sitseille on aina omat sitsikohtaiset käyttäytymissääntönsä, mutta tietyt säännöt pätevät aina ja joihin jokaisen juhlijan on hyvä tutustua sääntöihin jo etukäteen sitsien sujuvuuden takaamiseksi. Sitseillä on yksi tai useampia toastmasteri eli toasti, joka toimii esilaulajana, ohjaaa tilaisuuden kulkua sekä määrää sopivat rangaistukset sääntöjen rikkojille. Lähde vaan rohkeasti sitsaamaan säännöistä huolimatta! Rangaistukset ovat ennen kaikkea hauskoja, eikä ketään pyritä suinkaan nöyryyttämään julkisesti. Sitseillä voit kokea aidon akateemisen hengen, jota et varmasti löydä mistään muualta. Alla voit tutustua sitsisääntöihin tarkemmin. Huomaa kuitenkin, että sitsikäytännöt ovat jossain määrin ainejärjestöistä riippuvaisia, eikä sitsikulttuurien yhteentörmäyksiltä voi ahkera sitsaaja välttyä!


Sitsilauluja pääset treenaamaan etukäteen sitsilauluvihkosta. Sanat löydät myös StimppaBotin avulla komennolla /biisi. Mukana on myös kaksi Stimuluksen ikiomaa laulua: 35. Oodi Lea Pulkkiselle ja 42. Avohoitopotilaan kevätretki!

Sitsien säännöt


1. Sitseillä on useimmiten teema, jota osallistujien tulee kunnioittaa pukeutumalla sen mukaisesti parhaansa mukaan.

2. Sitseiltä ei saa myöhästyä.

3. Pöytään istutaan vasta, kun toastmasterit antavat siihen luvan.

4. Sitseillä toastmasterin sana on laki. Toastmasterit määräävät konferenssitaukojen keston ja ajankohdan ja antavat luvan pöydästä nousemiseen.

5. Toastmasterin soittaessa sitsikelloa kaikki hiljenevät kuuntelemaan toastmastereita, eikä toastmastereiden puhuessa saa syödä.

6. Sitseillä hyvät käytöstavat ovat tärkeitä.

7. Sitseillä miehet käyttäytyvät herrasmiesmäisesti ennen kaikkea pöytäaveciaan kohtaan. Mies löytää pöytäavecinsa oikealta puoleltaan.

8. Skoolaus sujuu perinteisen järjestyksen mukaan: Miehet skoolaavat ensin oikealle, sitten vasemmalle ja viimeiseksi eteen. Naiset skoolaavat vastaavasti ensin vasemmalle, sitten oikealle ja viimeiseksi eteen. Laseja ei kilistetä. Ensimmäinen snapsi juodaan loppuun asti.

9. Haastettaessa noustaan ja vastataan laululla: Jos sitseillä kajahtaa haaste, joka koskee sinua (esim.''Vi vill ha Stimulus på bordet, vi vill ha Stimulus på bordet''), oikea tapa vastata on nousta seisomaan tuolille ja esittää laulu.

10. Sitseillä suosionosoituksia ei anneta käsiä yhteen taputtamalla. Suosionosoituksia voi antaa hakkaamalla kämmeniä pöytään kohtuullisella voimakkuudella.

11. Sääntöjen rikkomisesta seuraa ankaria rangaistuksia.


Mistä voin ostaa haalarimerkkejä?


Haalarimerkeistä on vastuussa stimpan haalarivastaava. Merkkejä voit tilata niiden tilauslomakkeen kautta Stimpan nettisivuilta tai laittamalla viestiä yritysvastaaville, mikäli haluat välttää postituskulut ja hakea merkit esim. yliopistolta. Silloin tällöin järjestetään myös haalarinmerkkimyyntitapahtumia, joista tiedotetaan sähköpostilistoilla ja Instagramissa.Juhlanauhaohjesäännöt


Stimulus ry:llä on juhlanauha, jota käytetään ylioppilaskuntanauhan tavoin akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Katso nauhaa koskevat ohjesäännöt täältä.