OpiskelijahyvinvointiKun sinulla on henkilökohtaisia opintoihin tai yksityiselämään liittyviä huolia:Student Life

Jyväskylän yliopiston opiskelijahyvinvoinnin tukemistyöhön keskittynyt toimintamalli, joka kokoaa alleen erilaisia yliopisto-opiskelijoille suunnattuja hyvinvointipalveluita ja -toimintoja.
Lisätietoa Student Lifesta: www.jyu.fi/studentlife/hyvinvointiHyvikset

Hyvikset ovat laitoskohtaisia henkilökuntaan kuuluvia tukihenkilöitä, joiden puheille voi tulla esimerkiksi opintoihin tai yksityiselämään liittyvien pienien tai isojen huolien kanssa. Hyviksen tehtävänä on esittää opiskelijalle vaihtoehtoja, uusia näkökulmia sekä antaa käytännön ohjeita, joiden avulla opiskelija pääsee eteenpäin ongelmanratkaisussa. Hyvisten kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
Psykologian laitoksella toimivat hyvikset: Tuija Aro ja Mari Huhtala
Tapaamisajanvaraus: hyvis-psyka(at)jyu.fi (Liitä viestiin lyhyt tilanteesi kuvaus.)
Lisätietoja laitoksen Hyvis-toiminnastaOpiskelijan kompassi

Opiskelijan Kompassi on verkkopohjainen hyvinvointi- ja elämäntaito-ohjelma, joka tarjoaa harjoituksia ja ohjeita opiskelijaelämän havainnointiin ja haasteisiin. Ohjelmaa voi suorittaa itsenäisesti verkossa, minkä lisäksi psykologian laitoksella järjestetään syys- ja kevätlukukausina ohjattuja Kompassi-jaksoja, jotka sisältävät yksilö- ja/tai ryhmätapaamisia hyvinvointivalmentajan kanssa. Ohjelman käyttö on ilmaista ja anonyymia.
Opiskelijan Kompassi -ohjelma
Lisätietoja ja päivitetyt tiedot alkavista hauista tuettuun ohjelmaan: www.jyu.fi/studentlife/hyvinvointi/Ok%20sivuYTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tarjoaa opiskelijoille perusterveyden, mielenterveyden ja hammashoidon palveluita sekä kiireellisissä että kiireettömissä tapauksissa.
Lisätietoja: www.yths.fi/palvelut/vastaanottopalvelutSekasin-chat

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24.
Lisätietoja: https://www.sekasin247.fiOppilaitospappi

Voit ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä yliopistopappiin esimerkiksi Whatsapissa tai sähköpostitse.
https://www.jyvaskylanseurakunta.fi/oppilaitospappi/yliopistoPäihdelinkki

Huolestuttaako oma tai läheisten päihteidenkäyttö? Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille
https://paihdelinkki.fi/
Kun sinulla on akuutti hätä ja avuntarve:Kriisikeskus Mobile

Mobilen kriisipäivystys on avoinna 24/7 numerossa 044 7888 470. Mobile toimii Keski-Suomen alueella. Saat kriisikeskus Mobilesta kriisiapua, kun
 • olet kokenut jotakin järkyttävää
 • olet kokenut menetyksen
 • olet kokenut väkivaltaa
 • olet käyttäytynyt väkivaltaisesti
 • elämässäsi on kriisi
 • olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi
 • kohtaat työssäsi asiakkaita, jotka ovat kokeneet kriisin ja haluat konsultoida ja/tai ohjata asiakkaita kriisityöhön.  Valtakunnallinen kriisipuhelin

  puh. 09 2525 0111
  JYYn häirintäyhdyshenkilöt

  Tukevat ja auttavat opiskelijoita tilanteissa, joissa he ovat kohdanneet sukupuolista häirintää, ahdistelua tai muuta epäasiallista kohtelua, kuten kiusaamista tai syrjintää. Keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä toimenpiteisiin ryhdytä ilman asianomaisen suostumusta.
  Lisätietoja JYY:n nettisivuilta
 • Anna Jäntti (hairinta.nainen@jyy.fi)
 • Joachim Kratochvil (hairinta.mies@jyy.fi)
 • Yleinen (hairinta@jyy.fi) huom. tähän sähköpostiin lähetetyt viestit välitetään JYYn molemmille häirintäyhdyshenkilöille.


 • Raiskauskriisikeskus Tukinainen

  Antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille ja heidän läheisilleen.
  puh. 0800-97899. https://tukinainen.fi/  Kun haluat tietoa opiskelijahyvinvoinnin teemoista:  Nyyti ry

  Edistää opiskelijoiden mielenterveyttä tarjoamalla monipuolista tietoa ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja arjessa jaksamiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi järjestö tarjoaa aiheeseen liittyvää koulutusta, materiaaleja ja verkostoja.
  https://www.nyyti.fi/

  Mieli ry

  Tekee valtakunnallista työtä mielenterveyden edistämiseksi, tietoisuuden lisäämiseksi sekä mielenterveyden haasteisiin liittyvän stigman vähentämiseksi.
  https://mieli.fi/fi/mieli-ry
  Muita hyödyllisiä asioita:  Yliopiston ajankohtainen koronaohjeistus


  https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/hyvinvointi/koronavirusohjeistus  Mistä löytää opiskelija-asunto?

  Jyväskylässä opiskelija-asuntoja tarjoavat:
 • Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö Koashttps://www.koas.fi/fi/
 • Jyväskylän Ylioppilaskunnan asumisen palvelut Soihtuhttps://soihtu.fi/asuminen/
 • JYY:n asuntopalstahttps://jyy.fi/asuntopalsta/
 • Tilapäinen asuminen esimerkiksi Forenom Hostellissahttps://www.forenom.com/fi/  Sisäilmaongelmat


  Jos saat oireita, joiden epäilet johtuvan sisäilmaongelmista, laita epäilyksistäsi viesti yliopiston tilapalveluihin osoitteeseen sisailma-asiat@jyu.fi ja käy YTHS:llä tutkituttamassa oireesi. YTHS toimittaa yliopistolle tietoa opiskelijoiden havaitsemista sisäilmaongelmista, jotta asiaan voidaan puuttua.  Lisätietoa sisäilmaongelmista ja niihin puuttumisesta löytyy osoitteesta https://jyy.fi/palvelut-opiskelijalle/terveys-ja-hyvinvointi/sisailmaongelmat/  Voit ottaa kaikissa näissä asioissa yhteyttä myös Stimuluksen sopoon, joka auttaa etsimään sopivia keinoja erilaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia! Sosiaalipoliittinen vastaava Aleksiina Asell Sähköposti: sopo@stimulus.fi